pondělí 31. března 2014

Tři kouzelná písmenka: OCM + vylosování soutěže

Přiznám se, že ještě tak před rokem jsem si tahle tři písmenka musela googlit, teď je OCM neboli oil cleansing method (tedy čištění olejem) pravidelnou součástí mojí péče o pleť.


Tahle metoda je založena na principu, že olej rozpouští olej. Takže oleje vaši pleť zbaví nečistot a mastnoty, ale zároveň ji nechají hydratovanou a jemnou a nevysuší ji jako některé čisticí gely atd. z drogérie. Důležité je ale zvolit správný druh oleje. Třeba já bych nemohla používat kokosový, protože kvůli jeho vyšší komedogenitě bych si spíš zadělala na pěknou neplechu. Když se podíváte na stránky Saloos, najdete vpravo seznam olejů a jejich využití a vhodnost dle typu pleti. Já míchám oleje dva, respektive tři - ricinový s hroznovým nebo avokádovým. Samotný riciňák je totiž dost hustý až gelový, po smíchání se s ním lépe pracuje a pokožka ho lépe přijme.


Oleje smíchám v misce - já to teda sice dělám od oka, ale u Mišky jsem našla poměr, jak by to mělo být správně: pro mastnou pleť 3:7, pro suchou 1:9, pro normální 2:8 (myšleno ricinový:jiný). Pleť před OCM rozhodně odličuju. Jednou jsem to zkoušela bez toho a nebylo mi vůbec příjemné to šudlání zbytků make-upu po obličeji. Olej si naberu prsty a obličej masíruju zhruba 10 minut, někdy i víc. Je to jednak hodně příjemné a hlavně tím pořádně odstraníte nečistoty a mrtvé buňky. Už při mojí první OCM seanci jsem po pár minutách cítila pod prsty takový "písek" - nebylo to nic jiného než obsah černých teček kolem nosu! Chuťovka, ale pěkně dokazuje ten účinek.


Po masáži si vezmu malý ručník namočený v hodně teplé vodě a plácnu si ho na obličej. Chvíli ho tam nechám, je to docela relax, a pak jím setřu zbytky oleje z obličeje. Na závěr si už ani nedávám krém, není to vůbec potřeba, pleť je hydratovaná a vyživená dostatečně.


OCM provádím zhruba jednou týdně, někdy jen lokálně kolem nosu, ale samozřejmě frekvence je individuální. Perfektně mě zbavuje černých teček, mám po ní krásně hebkou pleť a dokonce pomáhá i s hojením jizviček po akné. Takže pokud jste ještě OCM nezkoušely, za sebe rozhodně doporučuju! Sice jsem zrovna dneska u Moory četla, že po ní měla kožní problémy, stejně tak docela dost holek v diskusi, ale v kosmetice je bohužel všechno strašně individuální. Já mám citlivou pleť s hodně silnými sklony k ucpávání pórů, ale s tímhle problém nemám.
Oleje Saloos jsem zakoupila v Biooo, ale dají se sehnat i jinde a samozřejmě i od jiných značek.
Co vy a OCM? Praktikujete nebo máte negativní zkušenost?

A ještě tu mám i vítězku soutěže Jordana - celkem se vás zúčastnilo 25, random vylosoval číslo 18, což je komentář od Petry Kovaříkové. Gratuluju!


Výherkyni poprosím, aby se mi ozvala na mail, který mám v blogger profilu, nejpozději do čtvrtečního večera, jinak v pátek ráno vylosuju náhradnici.

16 komentářů:

  1. Tak o tomhle jsem ještě neslyšela :o Bomba, to musím vyzkoušet. Potřebuji hydratovat svou suchou pleť a zbavit se černých teček. Supr článek

    OdpovědětVymazat
  2. v sobotu na veletrhu si chystám koupit oleje a jdu do toho, ale mám fakt strach :( budu tím ale čistit jenom nos, tam mam největší problémy :( ale pořád se nemůžu rozhodnout jestli jojobový a nebo hroznovy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jsem zvědavá, jak to dopadne, snad to bude v pohodě :) na stupnici komedogenity jsou oba stejně, četla jsem o tom jojobovém, že je i pro lidi s akné, ale sama s ním teda zkušenost nemám. nebo můžeš zkusit oba :D

      Vymazat
    2. prosím a ještě mám jeden maličkatý dotaz, napařuješ před čištěním nějak obličej? nebo můžu rovnou masírovat (samozřejmě odlíčený)? :)

      Vymazat
    3. nene, odlíčím, opláchnu a rovnou masíruju :) póry se ti otevřou tou masáží, aspoň si to teda myslím, přece jenom jsem laik, ale určitě je to nenechá v klidu a zavřené...

      Vymazat
    4. dobře, děkujii :) v neděli se na to hned vrhnu, tak pak dám vědět, jak jsem dopadla :))

      Vymazat
  3. Oleje mám hodně ráda a na pleť je používám pravidelně. Nově jsem si teď koupila dýňový olej a je naprosto úžasný. OCM jsem ještě nezkoušela, ale až seženu parťáka k dýňovému, tak určitě vyzkouším.

    Radu - UltimateChic

    OdpovědětVymazat
  4. O ocm jsem slyšela, zkoušela a usoudila, že na to nemám nervy. Oleje jinak miluju a pořád je na sebe patlám. Super návod! :)
    Zdraví Janie
    PS: článek o jarní očistě na blogu : http://lifeinimperfection.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Já na to pořád úplně nesebrala odvahu. Jako... ráda bych to zkusila, ale bojím se ucpání. No, myslím, že za zkoušku to stojí, v nejhorším oleje spotřebuju jinak. :)

    OdpovědětVymazat
  6. jako každodenní odličování mě to dost odrazuje. především asi kvůli praní milionu ručníků. ale ten tvůj pohled na věc se jeví dost zajímavě. jednou týdně a udělat si z toho takový malý rituál, to už zní dobře a nějakých těch černých teček bych se ráda zbavila. asi se k tomu časem také dopracuji.

    OdpovědětVymazat
  7. Já právě doOCMovala:-) A ten "písek" z teček si vyloženě užívám!:D

    OdpovědětVymazat
  8. Ricinový mám, ale ty další ne :(
    Šlo by to s mandlovým a(nebo) dýňovým?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě šlo, ale ověř si, na jaký typ pokožky se dané oleje hodí (viz odkaz v článku). ale třeba ten mandlový bych chtěla časem taky zkusit, je vhodný i na smíšenou a mastnou pleť a celkově vypadá jako takový malý olejový zázrak :)

      Vymazat
  9. Ve mně tohle budí respekt, já bych se toho bála prostě...Ale jelikož mám doma ricinový, tak to možná někdy zkusim:)

    OdpovědětVymazat
  10. OCM si čistím pleť jen tak 1-2x za týden, kdy olejem udělám masáž a pleť je pak opravdu úžasně vyhlazená :). Ovšem z každodenního používání bych měla strach...

    Jane´s colours

    OdpovědětVymazat
  11. O OCM už jsem slyšela, taky jsem nejdřív musela googlit, ale teď už vím, třikrát hurá! :-)
    Jsem moc ráda za tento článek s ukázkami olejů i popsaným postupem. Určitě vyzkouším. :-)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za vaše milé komentáře, dělají mi radost! Reklamu, vulgarismy a "zvu tě..." komentáře ale netoleruju, považuju za spam a mažu!